Vrouwenkoor Con Brio

Zingen met plezier en samen streven naar kwaliteit. Dat is vrouwenkoor Con Brio. Aan de ene kant ongewoon gedreven en leergierig, aan de andere kant gewoon gezellig en sociaal. Geen drempels of spatjes, wel goed oefenen en elkaar steunen. Samen met een professionele dirigent en pianiste timmert het koor fris en vrolijk aan de weg.

Kinderen stelen de show in Ettens concert

ETTEN – Je zou er als volwassene jaloers op worden. Geef je een ijzersterk kerstconcert met prachtige zang, maar een kinderkoortje dat amper zes keer samen geoefend heeft steelt de show. En eerlijk is eerlijk. De vijftien zingende schatjes deden het fantastisch. Vanaf de opkomst met kleine kaarsjes tot en met een enthousiast gezongen Jingle Bells was het niet alleen vertederend, maar ook knap. Bij het zuiver klinkende 'Daar scheen een ster' maakten de kleintjes zelfs bewegingen bij hun zang.

De beide grote koren uit Etten, het Ettens Mannenkoor en vrouwenkoor Con Brio, hadden voor het concert van zaterdagavond de handen ineen geslagen. 'Samen zingen' luidde het thema. Daarom zongen de koren niet alleen met elkaar, er waren ook gastzangers uitgenodigd. Het toch al grote combikoor werd hierdoor met nog eens dertig stemmen verrijkt. Zonder de kinderen stonden er zo'n 180 zangers op het podium. Dat klonk glorieus in het explosief gezongen 'Joy to the world' en aanstekelijk in de feestelijke afsluiting 'Feliz Navidad'. Dirigent Nick Moritz wist het imponerende massakoor ook zacht te laten zingen. De 'Christmas Lullaby' van John Rutter klonk passend intiem.

Mooie contrasten in sterk en zacht zingen zijn al sinds langere tijd een sterk punt van het Ettens Mannenkoor. De 'kearls uut Etten' overtuigden met beheerste zang en rijke klank in zowel bekende als vernieuwende kerstmuziek. Met Maik Dieker heeft het koor daarbij een solist in huis die het publiek weet te raken. 

Ook de bijdragen van vrouwenkoor Con Brio brachten veel afwisseling. Het overbekende 'White Christmas' kwam bij de luisteraar snel binnen. Dat een onbekend lied als 'Without a song' ook zo aansprak had alles met de overtuigende vertolking van het koor te maken.

Beide koren werden aan de piano begeleid door Miriam Versteegen en een negental musici van Harmonie Onderling Genoegen, eveneens uit Etten, droegen eveneens een steentje bij. Daarmee was het thema 'Samen zingen' nog niet volledig uitgebuit. Het publiek moest er ook aan geloven. Met de kinderen als voorzangers, werd de canon 'Singing all together' ingestudeerd. Zo was de Martinuskerk voor even met bijna zevenhonderd zangers gevuld. 

 

 

Uniek concert Vrouwenkoor Con Brio, Ettens Mannenkoor en kinderkoor

Op zaterdag 17 december geven Vrouwenkoor Con Brio, het Ettens Mannenkoor en een projectkinderkoor een bijzonder kerstconcert! Na het schitterende gezamenlijke Carmina Burana-concert voor een uitverkocht Amphion op 13b februari is dit het tweede gezamenlijk project in 2016. Beide Ettense koren hebben een lange traditie van samenwerken en zijn ook nu gedreven om een fantastisch kerstconcert te geven samen met het kinderkoor

Ingetogen en uitbundig

Het wordt een gedenkwaardig concert met prachtig nieuw gezamenlijk repertoire, onder andere het zo sfeervol en ingetogen Christmas Lullaby van John Rutter en Joy to the World. Aan het eind van het concert zingen de koren samen met het publiek Feliz Navidad. Als dat geen goed begin van de kersttijd is!

Kinderstemmen stralen ook

Etten is een dorp met een lange korentraditie. De kwaliteit van de koren, de onderlinge saamhorigheid en de continue vernieuwing staan hoog in het vaandel. Ter voorbereiding op dit kerstconcert hebben de koren bedacht dat ze ook kinderen het koorgevoel, samen zingen, toewerken naar een sfeervol concert, willen meegeven. Een groep kinderen repeteert aan een verrassende aanvulling op het geluid van de twee koren. 

Magisch

Bijzonder bij dit concert is ook dat bij beide koren gastzangers meezingen, zangers die vaak nog niet eerder bij een koor gezongen hebben. Op 29 oktober was er een oefendag met respectievelijk 23 en 11 gastzangers en werden in twee groepen de drie genoemde liederen ingeoefend met als doel om deze samen met de zangers op 17 december tijdens het kerstconcert in de St. Martinuskerk in Etten ten gehore te brengen. De gastzangers hebben de afgelopen weken de repetities van de koren meegemaakt. Zo kregen zij de kans om de sfeer in de koren te proeven en kennis te maken met de kameraadschap waartoe het zingen in een koor leidt. “Wat is dit leuk om te doen, als de twee koren samen zingen, dan gebeurt er iets magisch!,” aldus een van de gastzangers. Zij hebben ervaren dat het samen zingen en repeteren en presteren op niveau onder leiding van gedreven en kundige dirigenten veel voldoening kan geven. Op 17 december laten zij het resultaat van deze periode aan u horen!